De legendarische Trans Siberië Express

Epische reis door Siberië en Mongolië naar Peking

Deze legendarische treinreis met de Trans Siberische Express brengt ons van het iconische Rode plein in Moskou,
via de steppes van Mongolië, naar het wereldberoemde Tiananmen plein in Peking, het Plein van de Hemelse Vrede. Gedurende vier fascinerende dagen leven we op het ritme van de trein, en genieten we van de unieke sfeer van het leven aan boord en op de perrons. Een ultieme reiservaring, ruim 7000 kilometer lang.

In Ulaanbataar ruilen we het spoor in voor de weidse Mongoolse steppes en de machtige Gobiwoestijn. We ontmoeten nomaden, die ons trots inwijden in het leven en de typische gebruiken van hun nomadenbestaan.
Het gaat verder via de Trans Mongolië Express naar Peking. In de Chinese hoofdstad bezoeken we onder meer de verboden stad, de prachtige ‘Temple of heaven’ temidden het levendige Tiantan park, de hutongs, enz. Verder staat ook nog een niet te missen bezoek aan de Chinese muur en het zomerpaleis op het programma. Vanuit Peking vliegen we, moe maar voldaan, terug huiswaarts

‘Efficiënt gevulde dagen. Supergoeie begeleiding met ervaren reisleider.’

‘Dit avontuur wilde ik al lang eens meemaken. Toporganisatie’

Lees hier de volledige recensies.

Programma van dag tot dag

Dag 1   Brussel – Moskou

Aankomst in Moskou en transfer naar het hotel. Wandeling door het centrum van Moskou, ’s avonds welkomstdiner. (D)

Dag 2   Moskou – vertrek Trans Siberië Express

Begeleide stadsrondrit in Moskou. We bezoeken onder andere het Rode Plein met het Kremlin en de Basiliuskathedraal met de iconische uivormige torenspitsen. Ook een bezoek aan de prachtige metro van Moskou staat op het programma. Veel metrostations zijn echte pareltjes, ondergrondse paleizen als het ware.

’s Avonds worden we naar het Yaroslavskaya station gebracht, de vertrekplaats van onze Trans Siberische treinreis. (O)

Dag 3-6   Per trein door Siberië, excursie Baikal meer

Moskou – Perm – Jekaterineburg – Omsk – Novosibirsk – Krasnojarsk – Irkoetsk – Ulan Ude

De komende dagen genieten we onbezorgd van het leven aan boord, op de cadans van de trein. De trein stopt telkens in de verschillende steden. We kunnen meestal even van boord, soms kort, soms voor enkele uren, ideaal om ons te bevoorraden op de perrons en om de statige Siberische stations te bewonderen.
In Irkutsk verlaten we de trein, en vertrekken we voor een sightseeing tour naar het Baikal meer, we bezoeken een houten Orthodoxe kerk, we zien er het Siberische dagelijkse leven, en na een korte wandeling hebben we een adembenemend zicht over het meer. Het Baikal meer is het grootste zoetwaterreservoir op aarde, het is ca 31.500 km², bijna even groot als België dus, en is opgenomen als natuurerfgoed op de lijst van UNESCO. ’s Avonds gaan we terug de trein op voor het traject tot in Ulaanbataar.

Dag 7   Ulan Bator

Aankomst ’s ochtends in Ulan Bator. We worden afgehaald aan het station en naar het hotel gebracht. Na opfrissing ontmoeten we onze Mongoolse gids en worden we uitgenodigd voor een welkomstlunch. In de namiddag kunnen de geïnteresseerden meegaan met een geleide stadsrondrit. Op het programma staan onder meer Sukhbataar Square, het centrale plein van de hoofdstad, een bezoek aan de monniken in het Tibetaans-boeddhistische klooster Gandan, en een uitstap naar het WOII monument op een heuveltop net buiten de stad, Zaisan Memorial Hill, van waar we een mooi uitzicht hebben over de stad en de omgeving. (L-D)

Dag 8   Khustai NP – Kharakorum

Na ontbijt trekken we de natuur in voor een lange dag richting Khustai National Park, waar we onder andere de bekende przewalskipaarden, door de Mongolen Takhi genoemd, kunnen zien in hun natuurlijke omgeving.
Na de lunch rijden we verder, dwars door de Mongoolse steppes richting Kharakorum, de voormalige hoofdstad van het Mongoolse rijk ten tijde van Ghengis Khan. Daar bezoeken we het prachtige klooster Erdene Zuu, dat volledig vierkant ommuurd is. De witte muur heeft vier toegangspoorten, en is versierd met 108 mooie stupas.  (O-L-D)

Dag 9   Ongii Monastery

Vannacht sliepen we voor het eerst in een ger, de traditionele Mongoolse nomaden tent, ook wel yurt genoemd. Na het ontbijt in het ger kamp, rijden we richting Gobi. De steppes worden schraler, en gaan langzaam over in semi-woestijn. We stoppen onderweg bij de Ongiin Khiid kloosterruines. Het complex bestond eigenlijk uit twee kloosters recht tegenover elkaar, aan de noord- en zuidkant van de Ongi rivier. In 1939, tijdens de communistische periode in Mongolië, werden de monniken er verjaagd, gedood en gevangen genomen. Het klooster werd vernield.
In 1990 werd beslist het klooster terug op te bouwen. Momenteel wonen er terug een 15-tal monniken.
Overnachting in een ger-kamp in de buurt. (O-L-D)

Dag 10 ‘Vlammende kliffen’ van Bayanzag

Na het ontbijt trekken we verder zuidwaarts, naar Bayanzag. Het is hier in de buurt dat dinosaurus fossielen zijn gevonden. We wandelen door de prachtige natuur bestaande uit zand, rotsen en vuurrode kliffen. Rond Bayanzag vinden we ook veel typische woestijnbomen, ‘saxaul tree’ genaamd. We genieten van de mooiste vergezichten, de zonsondergang hier is een unieke belevenis.
Overnachting in een ger-kamp. (O-L-D)

Dag 11   Zandduinen van Khongor Els

We rijden richting Khongor Els, waar zich de grootste zandduinen van het land bevinden, uitgestrekt over meer dan 100 km. Na de picknick, bezoeken we een lokale kamelenhoeders familie. Later kunnen we zèlf de gigantische zandduinen in, op de rug van een kameel. We overnachten in de extra gers van de familie. (B-L-D)

 

Dag 12   Yol vallei

Op deze laatste Gobi dag, brengen we een bezoek aan het Gurvan National Park. We wandelen door de arendvallei (Yolin Am), de brede vallei gaat over in een canyon waar zelfs in de zomer nog gletsjer ijs te zien is. Langs de kliffen vormen zich mooie watervallen. (B-L-D)

Dag 13   Terugvlucht UlaanBataar – traditioneel optreden

Na het ontbijt worden we naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht naar de bewoonde wereld, UlaanBataar. Er is nog wat shopping tijd, en ’s avonds na het diner, worden we getrakteerd op een traditioneel Mongools concert, met de beroemde Mongoolse keelzangers en de morin khuur, een prachtig tweesnarig traditioneel strijkinstrument.

Overnachting in hotel in Ulan Bator. (B-L-D)

 

Dag 14   Trein naar Peking

Na ontbijt en check-out worden we naar het internationaal treinstation gebracht voor het laatste stuk trein, morgenochtend komen we aan in Peking.
Aan de grens tussen Mongolië en China moeten we even de trein uit. De spoorbreedte in China is anders dan die in Mongolië, dus worden de treinstellen één voor één opgehesen en op een ander onderstel terug neergezet. Deze spectaculaire operatie, en de grens formalitieten, nemen al gauw een paar uur in beslag.

Overnachting in de trein (O)

Dag 15   Aankomst in Peking

Aankomst in Peking is voorzien in de namiddag. We worden naar ons hotel gebracht en hebben de avond vrij om de stad te verkennen.

Overnachting in centraal gelegen hotel in Peking.

 

Dag 16   Tai-Chi, tempels en fietsen door Beijing

Vandaag een ganse dag sightseeing in Peking. In de ochtend nemen we deel aan de bedrijvigheid in het park van de ‘Temple of heaven’, een unieke belevenis, typisch Chinees! We bezoeken onder andere het enorme Tiananmen plein, de verboden stad en het mausoleum van Mao Zedong, we fietsen door de smalle straatjes van de hutongs…

’s Avonds eten we de befaamde ‘Peking eend’ in een traditioneel restaurant. (D)

Dag 17   De Grote Muur en het Zomerpaleis

Op deze laatste dag bezoeken we de Chinese Muur en het Zomerpaleis. We maken een wandeling over een gerestaureerd stuk van deze indrukwekkende muur. Het Zomerpaleis is een gigantisch park met mooie tuinen, enkele meren en paleizen. Het is er aangenaam vertoeven, en een groot contrast met het hectische leven in de stad, net buiten de muren.

’s Avonds staat het afscheidsdiner op het programma, Beijing Hot Pot, gezellig en super lekker! (D)

 

Dag 18   Terugvlucht Peking-Brussel

Na ontbijt transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

 

Het programma is afhankelijk van de dienstregelingen van de treinen.

Data & prijzen

 

14/6 – 1/7/2020: €3790 pp

6/9 – 23/9/2020: €3890 pp

 

Inbegrepen:

 • Internationale vluchten Brussel-Moskou en Beijing-Brussel in basisklasse
 • Binnenlandse vlucht Dalanzadgad-Ulaanbataar in basisklasse
 • Treintickets Moskou-Irkutsk, Irkutsk-Ulan Bator en Ulan Bator-Peking in 2de klasse (vierpersoonscoupé)
 • Alle overnachtingen en maaltijden volgens beschrijving (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Nederlandstalige ervaren reisbegeleider
 • Engelstalige gidsen tijdens excursies en gedurende de rondreis in Mongolië
 • Rondreis in Mongolië per 4WD minibus of jeep in volpension op basis van 4 persoonsger
 • Alle entrees en bezoeken tijdens de rondreis in Mongolië, kamelenrit, traditionele show
 • Excursies en entreetickets in Peking met Engelstalige gids, maaltijden in Peking volgens beschrijving
 • Uitgebreide reisbeschrijving
 • CO² compensatie via ‘Greenseat’
 • BTW, luchthaventaksen & bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

 

Niet inbegrepen:

Alle niet vermelde zaken, zoals

 • visumkost (consulaire kosten momenteel: Rusland: €65, Mongolië: €60, China: €127; u kunt de visa zelf regelen of door ons laten afhandelen)
 • optionele reisverzekering
 • niet vermelde maaltijden en dranken bij de maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en eventuele fooien voor lokale gidsen

Praktisch

 

Als beste reistijd voor een reis met de Trans Siberië Express geldt het voor- en najaar, vanwege de aangename temperaturen in die periode in zowel Moskou, Mongolië en China. De reis kan echter het ganse jaar door gemaakt worden, hou dan in de winter wel rekening met extreme koude in Siberië en Mongolië, en tijdens de zomer met de hitte in China.

 

Reisdocumenten: reizigers met de Belgische nationaliteit hebben een internationaal paspoort nodig dat nog zes maanden geldig is na terugkomst, en een visum voor Rusland, Mongolië en China. Voor de laatste info hieromtrent kunt u ook terecht op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be). Je kan het visum ook tegen een meerprijs laten regelen door een visumbureau. Uiteraard kunnen wij u hierbij ook assisteren.

 

Transport: Op de treinen van Moskou naar Beijing zijn slaapplaatsen gereserveerd in een tweede klasse coupé. Dit zijn afsluitbare compartimenten met vier zit- en slaapbanken (twee slaapbanken boven elkaar aan weerszijden van het compartiment). Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten. Beddengoed wordt voorzien bij vertrek van de trein. Elke wagon heeft een eigen toilet met een wastafel. Er is ook een restauratiewagon aanwezig in de trein, met een behoorlijk uitgebreide menukaart (reken op ca €10 voor een à la carte menu). Echter, na enkele dagen kan het zijn dat er slechts enkele items overblijven om uw keuze uit te maken. De maaltijden op de trein zijn niet bij de prijs inbegrepen.
Er is ook mogelijkheid om zelf in je maaltijden te voorzien. In elke wagon is steeds heet water vrij te verkrijgen uit de ‘samovar‘, een soort boiler aan het eind van de gang van elke wagon. Ideaal om koffie, thee, soep of noedels te maken. Tijdens de stops kan je op de perrons allerlei snacks, fruit, vis en andere lokale specialiteiten kopen bij de kiosken of bij de ‘Babuska’s’, de ‘moedertjes van Rusland’, die hun waren aanprijzen. Een chaotisch maar zeer interessant tafereel.

In elke wagon is ook altijd een ‘provodniza‘ aanwezig. Zij moet het reilen en zijlen in de wagon regelen, er voor zorgen dat iedereen terug tijdig instapt, en dat de wagon, de gang en de wc’s proper zijn. Zij moet ook het water in de ‘samovar’ bijvullen.

In Mongolië beschikken we over een eigen 4WD minibus. Dat heeft als voordeel dat we onderweg flexibel zijn, voor bijvoorbeeld een fotostop of een onverwacht bezoek bij een nomadenfamilie met hun vee, het zien van wilde dieren, enzovoort. Veel wegen zijn er niet in Mongolië, en als die er al zijn, zijn ze vaak in slechte staat. Vaak rijden we ook gewoon off-road, over karresporen of dwars door de steppe. Reistijden kunnen daardoor soms afwijken van wat in de beschrijving is aangegeven.

 

Accommodatie buiten Trans Siberië Express: In Moskou, Ulan Baatar en Beijing verblijven we telkens in propere centraal gelegen middenklasse hotels, in een tweepersoonskamers met eigen douche en toilet.
Tijdens de rondreis in Mongolië overnachten we in ‘gers‘, zeer sfeervol en gezellig, maar behoorlijk basic. Een ger of yurt, is de traditionele ronde vilten nomadentent met wit canvas waar Mongoolse nomaden ook in wonen buiten de steden (maar ook soms ín de steden). De gers hebben meestal plaats voor 4 personen, en staan vaak op heel bijzondere plaatsen, te midden de desolate natuur tussen de kuddes geiten, schapen, paarden en kamelen. Het sanitair is gedeeld, en ondergebracht in een aparte ger. Alle maaltijden tijdens de rondreis door Mongolië zijn inbegrepen.

 

Het is mogelijk om na het programma in China de reis individueel verder te zetten. In dat geval vervalt het programma op dag 18, en is de terugvlucht later te plannen. Vraag zeker vrijblijvend naar de verschillende mogelijkheden.