Trans Siberische Express op maat

Samen stellen we de ideale reis samen, volgens uw voorkeuren en budget!

Deze legendarische treinreis met de Trans Siberische Express brengt u van het iconische Rode plein in Moskou,
via de steppes van Mongolië, naar het wereldberoemde Tiananmen plein in Peking, het Plein van de Hemelse Vrede. Gedurende vier fascinerende dagen leeft u op het ritme van de trein, en geniet u van de unieke sfeer van het leven aan boord en op de perrons. Een ultieme reiservaring, ruim 7000 kilometer lang.

Wij kunnen alles regelen voor uw reis
‘Trans Siberische Express individueel’. Afhankelijk van uw wensen, verzorgen wij de ganse reis, of enkel de tickets bijvoorbeeld. Wilt u de reis met de Trans Siberië Express zelf regelen, en enkel de route Mongolië door ons laten verzorgen? Geen probleem!

Ook andersom, wilt u enkel de tickets Trans Siberische Express kopen? Ook daarvoor kunt u bij ons terecht. Wij hebben goede contacten ter plaatse, die ook de ‘letter of invitation Rusland’ kunnen verzorgen, noodzakelijk voor de aanvraag van het Russisch visum.

‘Dit avontuur wilde ik al lang eens meemaken. Toporganisatie’

Lees hier de volledige recensies.

Programma van dag tot dag

Prijs tickets Trans Siberische Express

De definitieve prijs voor de tickets Transsiberische Express hangt af van de periode van het jaar, en van het aantal trajecten waarin u de reis wilt opsplitsen. Ook het comfort van de trein bepaalt de prijs, je kan er van uitgaan dat een lager treinnummer een hoger comfort biedt, en dus duurder is.
Wij hebben veel ervaring met het regelen van de tickets voor de trein van Rusland – Mongolië en Mongoië-Beijing. Ook voor een eventuele verlenging in China kunnen we u goed adviseren. Neem dus zeker contact met ons op voor de (mede)organisatie van uw avontuur!

Route Trans Siberië Express

Bij de groepsreizen staat een uitgewerkte reis, die als voorbeeld kan dienen , maar die ook zo individueel gemaakt kan worden. Uiteraard zijn alle aanpassingen mogelijk.
De route en het aantal stopplaatsen bepaalt u zelf. De losse tickets voor de Transsiberische trein kunnen door ons gereserveerd worden, en ook de transfers, hotels of excursies onderweg kunnen wij voor u regelen. Houdt u vooral van natuur, dan is een uitstap naar het Baikal meer zeker een aanrader, vanuit het station van Irkutsk.
De samenstelling van de route gebeurt in overleg, over de praktische zaken hoeft u zich geen zorgen te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op, of lees verder voor ’10 tips Trans Siberische Expres’.

in de coupé van de Transsiberische trein tussen Moskou en Irkutsk

Tien tips Trans Siberië Express

Wilt u de reis met de Trans Siberische Express zelf regelen, of wilt u zelf tickets kopen voor de trein van Moskou naar Peking? Lees dan zeker eerst onderstaande tips. Deze legendarische treinreis evolueert ook uiteraard. Wij reisden reeds meermaals met verschillende treinen en via verschillende trajecten. Hieronder vindt u de meest actuele info (oktober 2018):

  1. Probeer tickets te bemachtigen voor wagon 2 of verder naar achter. Zit je in een wagon net na de locomotief, dan heb je bij open vensters echt last van de gassen die de trein uitstoot. De locomotief rijdt namelijk op diesel. Ganse tijd vensters toe houden is niet prettig, ook foto’s nemen lukt moeilijk zo. Daarom, probeer niet in de eerste wagon te belanden.

2. Probeer ook de laatste wagon te vermijden. Onderweg in Siberië stopt de trein vaak kort bij kleine maar mooie stations. Als je even snel de trein uit wil, om wat drank of iets lekkers te kopen bij de ‘babuska’s’ op het perron, dan hebben de mensen uit de laatste wagon vaak geen perron, omdat de trein te lang is. Oplossing is dan om reeds voor de stop naar een andere wagon te gaan, of over de kiezels tussen twee sporen tot bij het perron te wandelen. Bereid je dan wel voor op een sprongetje uit de wagon, de grond ligt namelijk veel dieper dan een perron.

3. Als je dan de beste wagon hebt, probeer dan ook de coupe in het midden van de wagon te hebben. Verblijf je aan het begin of eind van de wagon, dan kan je wel eens last hebben van openstaande tussendeuren tussen de wagons. Ook de toiletten bevinden zich telkens aan het begin en einde van de wagons.

Detail van Trans Siberië Express Ulan Bator - Beijing

4. Dan gaan we nog een stapje verder. In de coupé heb je in tweedeklas 4 bedden. De twee zitbanken dienen als bed, en erboven hangt telkens nog een bed. de keuze van bed hangt af van persoonlijke voorkeur. Ikzelf neem liefst een bed boven. Het voordeel is dan dat je de bagage altijd bereikbaar bij je hebt. Onderaan wordt de bagage in de ruimte onder het bed gestopt, wat iets minder praktisch is. Boven kan je dus ook overdag gerust een dutje doen, zonder andere mensen te storen. Tenslotte is boven is het bed ook iets langer.

5. Neem een verdeelstekker met verlengkabel mee. In de modernere treinen is er tussen de onderste zetels een stopcontact voorzien. De stroom is 220V, en bruikbaar met onze westerse stekkers. Echter, het is er maar één. Om iedereen in de coupé van stroom te voorzien, is een verdeelstekker wel plezant. Op de oudere treinen zijn de stopcontacten in de gang, dan komt de verlengkabel wel van pas.

6. Met bovenstaande ‘tips reis Trans Siberië Express’ bent u alvast goed geïnstalleerd. hier een belangrijke tip voor tijdens de reis: in elke wagon hangt een schema met de route van de trein, met indicatie van de stops onderweg. Dit is vooral interessant indien u bijvoorbeeld het traject ‘Moskou-Irkutsk’ in één stuk aflegt. Daarop kunt u zien waar en wanneer de trein stopt onderweg, en vooral belangrijk is hoe lang. Zo weet u hoeveel tijd u heeft om de vaak mooie Siberische stations en/of omgeving te bezoeken. De treinen rijden steeds zeer stipt.

7. Opgepast: op het ganse traject van de Trans Siberische trein, zijn de uurschema’s in Moskou-tijd opgesteld. Ook al bent u dus vijf tijdszones verder, de trein vertrekt op het aangegeven uur in de tijdszone van Moskou. Op de perrons hangt wel telkens de lokale vertrektijd aangegeven. Er is geen Wifi op de Trans Siberische Express, dus de tijd op uw smartphone wordt niet automatisch aangepast. dat kan nogal verwarrend zijn. Het kan dus dat de trein om 15u vertrekt, maar dat het buiten reeds donker is, 15u is namelijk Moskou-tijd.

8. Belangrijk wat betreft de stops: ga tijdig naar het toilet. Een tijdje voor de stops worden de toiletten gesloten door de provodnisa’s, de treinbegeleiders op de Trans Siberische spoorlijn. Dit ‘tijdje’ kan oplopen tot een half uur bij grotere stations, waar de stop dan ook meestal nog langer duurt… Dat geldt zeker ook voor de lange stops bij de grensovergangen!

9. Op de trein dienen de provodnisa’s niet alleen om de orde te bewaken, het zijn vaak ook ‘commercanten’ die lokaal bier, wodka of snelle maaltijden verkopen. Aarzel dus niet om hen te vragen wat je nodig hebt, zij regelen het wel. Ook geld wisselen is bij hen geen probleem. Heb je Russische roebels te kort, geen probleem. Heb je er na Siberië nog te veel over, geen probleem, ze wisselen ze eenvoudig naar Mongoolse Tugruk of naar Chinese Yuan. Vaak aan een goede koers, en zo heb je meteen wat kleingeld op zak voor de eerste kleine uitgaven in het volgende land!

10. De beste tip: ga! Heb je plannen of dromen, voer ze uit! Het is een fantastische belevenis van begin tot eind. Deze reis vergeet je nooit meer! Laat je bijstaan indien je onzeker bent, wij zorgen voor een perfecte organisatie!
Zowel het stuk in Moskou en Siberië, een rondreis door Mongolië of het stuk Beijing en de rest van China? Geen probleem. Neem snel contact, dan bespreken we uw verwachtingen en bekijken we de mogelijkheden!

Praktisch

 

Beste reistijd trans Siberische Express

Als beste reistijd voor een reis met de Trans Siberië Express geldt het voor- en najaar, vanwege de aangename temperaturen in die periode in zowel Moskou, Mongolië en China. De reis kan echter het ganse jaar door gemaakt worden, hou dan in de winter wel rekening met extreme koude in Siberië en Mongolië, en tijdens de zomer met de hitte in China.

 

Reisdocumenten

Reizigers met de Belgische nationaliteit hebben een internationaal paspoort nodig dat nog zes maanden geldig is na terugkomst, en een visum voor Rusland, Mongolië en China. Voor de laatste info hieromtrent kunt u ook terecht op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be). Je kan het visum ook tegen een meerprijs laten regelen door een visumbureau. Uiteraard kunnen wij u hierbij ook assisteren.

 

Transport

Op de treinen van Moskou naar Beijing zijn slaapplaatsen gereserveerd in een tweede klasse coupé. Dit zijn afsluitbare compartimenten met vier zit- en slaapbanken (twee slaapbanken boven elkaar aan weerszijden van het compartiment). Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten. Beddengoed wordt voorzien bij vertrek van de trein. Elke wagon heeft een eigen toilet met een wastafel. Er is ook een restauratiewagon aanwezig in de trein, met een behoorlijk uitgebreide menukaart (reken op ca €10 voor een à la carte menu). Echter, na enkele dagen kan het zijn dat er slechts enkele items overblijven om uw keuze uit te maken. De maaltijden op de trein zijn niet bij de prijs inbegrepen.
Er is ook mogelijkheid om zelf in je maaltijden te voorzien. In elke wagon is steeds heet water vrij te verkrijgen uit de ‘samovar‘, een soort boiler aan het eind van de gang van elke wagon. Ideaal om koffie, thee, soep of noedels te maken. Tijdens de stops kan je op de perrons allerlei snacks, fruit, vis en andere lokale specialiteiten kopen bij de kiosken of bij de ‘Babuska’s’, de ‘moedertjes van Rusland’, die hun waren aanprijzen. Een chaotisch maar zeer interessant tafereel.

In elke wagon is ook altijd een ‘provodniza‘ aanwezig. Zij moet het reilen en zijlen in de wagon regelen, er voor zorgen dat iedereen terug tijdig instapt, en dat de wagon, de gang en de wc’s proper zijn. Zij moet ook het water in de ‘samovar’ bijvullen.

In Mongolië beschikken we over een eigen 4WD minibus. Dat heeft als voordeel dat we onderweg flexibel zijn, voor bijvoorbeeld een fotostop of een onverwacht bezoek bij een nomadenfamilie met hun vee, het zien van wilde dieren, enzovoort. Veel wegen zijn er niet in Mongolië, en als die er al zijn, zijn ze vaak in slechte staat. Vaak rijden we ook gewoon off-road, over karresporen of dwars door de steppe. Reistijden kunnen daardoor soms afwijken van wat in de beschrijving is aangegeven.

 

Accommodaties

Buiten Trans Siberië Express: In Moskou, Ulan Baatar en Beijing verblijft u telkens in propere centraal gelegen middenklasse hotels, in een tweepersoonskamers met eigen douche en toilet.
Tijdens de rondreis in Mongolië overnacht u in ‘gers‘, zeer sfeervol en gezellig, maar behoorlijk basic. Een ger of yurt, is de traditionele ronde vilten nomadentent met wit canvas waar Mongoolse nomaden ook in wonen buiten de steden (maar ook soms ín de steden). De gers staan vaak op heel bijzondere plaatsen, te midden de desolate natuur tussen de kuddes geiten, schapen, paarden en kamelen. Het sanitair is gedeeld, en ondergebracht in een aparte ger. Alle maaltijden tijdens de rondreis door Mongolië zijn inbegrepen.

 

Het is mogelijk om na het programma in China de reis individueel verder te zetten. Vraag zeker vrijblijvend naar de verschillende mogelijkheden.