Oezbekistan

Schatkamer langs de zijderoute

Ga mee op ontdekkingstocht door dit fascinerende land.
Strategisch gelegen in centraal-Azië, was Oezbekistan destijds een belangrijke draaischijf langs de legendarische zijderoute.
Steden als Samarkand, Buchara en Khiva waren welvarende knooppunten langs de eeuwenoude handelsroute, en boden een veilige overnachtingsplaats voor reizende handelaren, hun dieren en hun koopwaar. De rijkdom die het land hiermee vergaarde was enorm, met als resultaat prachtige bouwwerken, betegelde minaretten en moskeeën, paleizen en medressa’s.
Sedert de val van de Sovjetunie, opent het sinds 1991 onafhankelijke Oezbekistan langzaam zijn schatkamer.
Op deze begeleide reis door Oezbekistan hebben we uiteraard ook oog voor het hedendaagse leven, te zien op de kleurrijke bazaars, en bij de bewoners in de bergdorpen waar we zelf ook enkele nachten doorbrengen. Ook de autonome republiek Karakalpakstan en het scheepskerkhof bij Moynaq, het voormalig vissersstadje aan het Aralmeer, staan op het programma van deze zeer gevarieerde reis.

Programma van dag tot dag

Dag 1   Brussel – Tashkent

Vroege aankomst in Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan en met z’n twee miljoen inwoners meteen ook de grootste stad van Centraal-Azië. Transfer naar het hotel, check-in en rust. Na de middag bezoek aan de stad. Tashkent is een aangename stad, met brede boulevards, een prachtige metro en veel parken en pleinen waar de Oezbeken graag vertoeven. We bezoeken ook de Chorsu Bazaar, de beroemde markt van Tashkent, centraal in de oude stad, onder een gigantische groen-blauwe koepel. (B)

Dag 2   Tashkent – Samarkand

Na het ontbijt vertrek met de hoge snelheidstrein naar Samarkand. In Samarkand bezoeken we het fenomenale Registan, het centrale plein omzoomd door drie prachtige medressa’s, koranscholen. De bekendste is de Ulegbek Medressa, ruim 600 jaar geleden gebouwd door de kleinzoon van Timur Lenk. Het is ook een fantastische plaats om even tot rust te komen, en het dagelijkse leven te aanschouwen. Het gehele Registan plein is, volledig terecht, opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Na de lunch bezoeken we nog de majestueuze Bibi-Khanym Moskee uit de 14de eeuw, en de Siab Oriental bazaar. Bazaars waren ook al ten tijde van de zijderoute een strategische ontmoetings- en handelsplaats. De Siab  bazaar is één van de interessantste en oudste uit de regio. Er heerst steeds een gezellige drukte, en je vindt er naast groenten en fruit onder andere ook vele soorten kruiden, zoetigheden, noten, gedroogd fruit, typisch Samarkands brood en lokaal handwerk. (B)

Dag 3   Samarkand

Vrije dag in deze fantastische stad. Wie geïnteresseerd is kan deelnemen aan een workshop zijdepapier maken. De gids is verder ter beschikking, en neemt jullie graag mee naar bijvoorbeeld de Shah-i-Zinda Necropolis, het Ulugbek Observatorium, het Afrosiab museum, St. Daniel’s mausoleum,… (B)

Dag 4   Samarkand – Khayat

Vandaag verlaten we Samarkand en rijden we naar de bergen in de Naratu regio. We gaan op bezoek bij het guesthouse van een familie in het dorp Khayat, waar we ook zullen slapen vannacht. Onze gastfamilie neemt ons na de middag mee de natuur in, naar het Severtsov National Park, de natuurlijke habitat van de Argali’s, een wild soort schaap met grote, spiraalvormige horens. De argali is de grootste schapensoort ter wereld, en leeft uitsluitend op de hoogvlaktes en steppes van Centraal-Azië. (B-L-D)

Dag 5   Khayat

Ontbijt in het guesthouse. Daarna maken we een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden in en rondom het dorp, met onze gastfamilie als gids.
De ruïnes van een oud fort en van het oude dorp, de moskee en een amandelolie molen kunnen worden bezocht. Lunch in picknick stijl in de buitenlucht, met zicht op het prachtige omliggende landschap.
Terug in het guesthouse kunnen de liefhebbers deelnemen bij het bakken van het Oezbeekse nationale brood, Tandyr. Een unieke ervaring! Het brood wordt gebakken door het bolletje deeg aan de binnenkant van een ronde houtoven te kleven. Ook zien we hoe Plov wordt gemaakt, een traditionele rijstschotel met veel gestoomde groenten en vlees. (B-L-D)

Dag 6   Khayat – Buchara

Na het ontbijt, vertrekken we richting Buchara.
Onderweg stoppen we voor de picknick lunch aan het mooie Aydarkul meer. Wie wil kan hier zeker een frisse duik nemen, of een rit per kameel door de omgeving maken. Nadien rijden we door naar de historische stad Buchara. De oude binnenstad staat met recht en rede op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Check-in in het hotel. Vrije avond. (B-L)

Dag 7   Buchara

Onder de begeleiding van een deskundige gids bezoeken we vandaag de prachtige historische stad, waar de sfeer van de tijd van toen nog in de stoffige straatjes hangt. We bezoeken onder andere het Po-i-Kalan complex met de indrukwekkende Kalon minaret uit de 12de eeuw, de Kalan Moskee en de Mir-i-Arab medressa. Ook het fotogenieke Chor Minor, de vier minaretten van de voormalige toegangspoort uit de 19de eeuw, is een ‘must see’. Er zijn in Buchara ook veel overkoepelde wandelgangen, vaak fungerend als bazaar. Verder bezoeken we ook nog onder andere het fort, de stadspoort, en de kazerne. (B)

Dag 8   Buchara – Khiva

Lange dag door de Kyzyl-Kum woestijn en langs de Amu Darya rivier, die vanuit het Pamirgebergte naar het Aralmeer loopt, en samen met de Syr Darya de enige toevoer voor het Aralmeer betekent. Later deze reis, in Moynaq, zullen we zien wat de desastreuze gevolgen zijn van de vele irrigatiekanalen die door de jaren heen op de Amu Darya aangesloten werden.
Check-in in hotel in Khiva. (B)

Dag 9   Khiva

De relatief kleine stad Khiva ligt als een soort oasestad te midden de woestijn. De volledige ommuurde binnenstad van Khiva werd al in 1990 door UNESCO opgenomen als werelderfgoed, toen Oezbekistan nog deel uitmaakte van de Sovjetunie.

De stad bevindt zich nog steeds binnen de tien meter hoge stenen muren, voorzien van mooie kantelen. We maken een wandeling op de muren, met prachtig zicht op zowel de stad als de omgeving. In de oude stad zijn talloze historische gebouwen en monumenten te bezoeken, maar ook gewoon door de straatjes slenteren en de typische winkeltjes bekijken, is een aangename bezigheid. (B)

Dag 10   Khiva – Nukus

Vandaag bezoeken we twee ruïnes van eeuwenoude forten, Ayaz-Kala en Toprak Kala, in de autonome republiek Karakalpakstan. De forten waren onderdeel van een heuse ketting forten die op de heuveltoppen opgetrokken werden, om de landbouwers te beschermen tegen de aanvallen van nomaden uit omringende gebieden. De oudste forten werden reeds enkele eeuwen voor Christus gebouwd.
Overnachting in Nukus. (B)

Dag 11   Nukus – Moynak – Nukus

Na het ontbijt in het hotel, rijden we door het dorre landschap naar Moynak. Moynak was een levendig stadje aan de oevers van het Aralmeer, en leefde van de visvangst. Het meer droogde echter op, doordat het water van de twee rivieren die het meer voedden onderweg afgeleid werden voor de irrigatie van de vele katoenplantages. Het meer werd een woestijn, de visconserven fabriek sloot en de meeste inwoners verlieten de stad. Tegenwoordig liggen de vissersschepen gewoon te roesten in het zand, nabij de voormalige haven van Moynaq, een bevreemdend zicht. (B)

Dag 12   Nukus – Tashkent

 

Vrije dag in Nukus of deelname aan een excursie naar het Savitskiy museum en het Mizdakhan Complex, een archeologische site met Oezbekistans oudste begraafplaats en de ruïnes van het Gyaur-Kala fort uit de 4de eeuw voor Christus. In het Savitskiy museum herbergt een zeer uitgebreide collectie avant-garde kunst en heeft talloze artefacten en sieraden uit het Karakalpakstan van voor de Sovjettijd.
’s Avonds terugvlucht naar Tashkent en transfer naar het hotel. (B)

Dag 13   Tashkent – Brussel

Na het ontbijt afscheid van fantastisch Oezbekistan, transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel. (B)

Data & prijzen

 

11-25 mei 2019: €2690 pp
5-19 oktober 2019: €2690 pp

 

Inbegrepen:

 • internationale vluchten in basisklasse
 • binnenlandse vlucht Nukus-Tashkent
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • 10 overnachtingen in 3 en 4 sterren hotels, 2 overnachtingen ‘homestay’
 • ontbijt, lunch en avondmaal volgens programma (B=breakfast, L=lunch, D=dinner)
 • ticket hogesnelheidstrein Tashkent-Samarkand
 • transport per comfortabele minibus
 • entreetickets voor vermelde excursies, monumenten en musea
 • Engelstalige gids gedurende de ganse reis
 • elke dag een flesje mineraal water
 • greenseat CO² compensatie
 • BTW, luchthaventaksen & bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

 

Niet inbegrepen:

Alle niet vermelde zaken, zoals

 • visumkost
 • optionele reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • dranken bij de maaltijden
 • eventuele fooien

Oezbekistan Praktisch

 

Beste reistijd

De beste reistijd voor Oezbekistan is het voorjaar tussen april en half juni, en het najaar (september-oktober). Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat, met zeer hete zomers en koude winters. Tijdens de zomermaanden is het in Oezbekistan 3 uur later dan in België.

 

Reisdocumenten Oezbekistan

Voor reizigers met de Belgische nationaliteit zijn een internationaal paspoort dat nog drie maand geldig is na de reis en een visum noodzakelijk. Visum is aan te vragen bij de Oezbeekse ambassade in Brussel, en kost ongeveer €80 (onder voorbehoud). Voor de laatste info hieromtrent kunt u terecht op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be). U kan het visum ook tegen een aanvaardbare meerprijs laten regelen door een visumbureau. Uiteraard kunnen wij u hierbij ook assisteren.

 

Op reis door Oezbekistan

Oezbekistan is 15 maal groter dan België, en heeft ca 29 miljoen inwoners. Ruim driekwart ervan zijn Oezbeek, de rest zijn voornamelijk Russen, Tadjieken en Kazachen. Voor het bezoek van sommige religieuze sites zijn bedekte schouders verplicht, daarbuiten gelden dezelfde voorschriften als bij ons. Oezbekistan is een bijzonder fotogeniek land, maar let op, bij sommige bezienswaardigheden wordt een kleine ‘photo fee’ aangerekend indien je wil fotograferen of filmen, apart te betalen bij de ingang.

 

Electriciteit

De stopcontacten in de hotels zijn dezelfde als bij ons en hebben ook 220V. Wifi is in bijna alle hotels aanwezig, er zijn ook talrijke internetcafé’s.
Betalen ter plaatse doe je met de Oezbeekse Sum, cash wisselen in gemakkelijkst, en kan overal in de hotels of in kantoortjes in de stad. Dat kan in euro biljetten of Amerikaanse dollars. Geld uit de muur halen is er zo goed als onmogelijk. In Oezbekistan wordt het geven van een kleine fooi gewaardeerd, de rekening naar boven afronden volstaat meestal. In duurdere restaurants, soms wordt een fooi van ca 10% vaak al automatisch bijgeteld op de rekening.

 

Eten en drinken

Het standaardgerecht van Oezbekistan is Plov. Dat is een rijstschotel met lamsvlees en veel groenten. Ook zeer populair is de sjaslik, een gegrilde spies met kruidige stukjes vlees, verslavend lekker. Laghman is een heerlijke noedelsoep met vlees en groenten. De Russische keuken is ook nog steeds populair in Oezbekistan. Zo vind je er onder andere de gekende borsj, gepaneerde kotelet en, uiteraard, beef stroganoff.
Buiten het ontbijt, vind je niet vaak koffie in Oezbekistan, thee daarentegen wel, altijd en overal. Wodka is er alomtegenwoordig, en ook bier en wijn zijn vlot verkrijgbaar.