Van palmenstrand tot safari tijdens een rondreis Sri Lanka

Sri Lanka heeft écht alles om zelfs de meest veeleisende reishonger te stillen

Deze ‘rondreis Sri Lanka’ laat je kennismaken met het beste van wat Azië te bieden heeft. Je vindt er paradijselijke palmenstranden rondom het ganse eiland, een rijke, eeuwenoude cultuur, mooie natuurreservaten, een uitermate vriendelijke en gastvrije bevolking en heerlijk eten…
Ga walvissen spotten in de Indische oceaan, ga op safari op zoek naar grote kuddes wilde olifanten, beklim de Leeuwenrots voor de mooiste vergezichten, en geniet van de mooiste zonsondergangen.

Zet zeker ook een treinreis door de theeplantages van het binnenland op je programma, samen met de locals door hun prachtige natuur, zalig!

Gezien de korte afstanden, en de vele afwisseling, is Sri Lanka met kinderen ook zeker een aanrader!

Voorbeeld route Sri Lanka

Negombo strand - start rondreis Sri Lanka

Dag 1-3   Brussel – Colombo – Negombo

Bij aankomst in Sri Lanka wacht jullie privéchauffeur jullie al op in de luchthaven. Hij brengt jullie in een halfuurtje naar jullie hotel in Negombo.
Negombo heeft mooie lange stranden, en goede voorzieningen. Het is de perfecte plaats om enkele dagen te acclimatiseren na de lange vliegreis.
De chauffeur blijft de ganse twee weken Sri Lanka bij jullie. De chauffeur kent het land als zijn broekzak. Bespreek dus zeker samen met hem jullie wensen en interesses, zo kunnen jullie de route en de stops aanpassen aan jullie interesses. Meer natuur, een kortere route, een bijzondere baai, de lokale markt bezoeken, een ‘ommetoertje’ voor de perfecte foto…? Alles kan!

Dag 4-5   Culturele driehoek

Na enkele dagen vertrekken jullie richting binnenland, naar de mooiste cultuurschatten van Sri Lanka, in de zo geheten Culturele Driehoek. Deze wordt gevormd door enkele voormalige hoofdsteden van Sri Lanka. Je bezoekt onder andere de pagodes en ruïnes bij Anuradhapura, de schitterende rotstempels van Dambulla, de Boeddhabeelden in Polonnaruwa en de imposante Leeuwenrots van Sigirya.

Oude ruines in Polonnaruwa, Sri Lanka
Terrasvormige theeplantage Sri Lanka

Dag 6-8  Sri Lanka’s prachtige natuur

De reis gaat verder zuidwaarts, via het mooie meer van UNESCO werelderfgoedstad Kandy, met onder andere het heiligdom ‘Temple of the tooth’ en het hoger gelegen en dus koelere Nuwara Eliya. De ritten zijn prachtig, door Sri Lanka’s groene hooglanden. Onderweg zie je het leven van alledag, zoals de pluksters in de theeplantages. Jullie bezoeken ook een theefabriekje, waar je alles te weten komt over de bekende Ceylon thee. Wandelen kan naar het ‘World’s End’ uitzichtpunt van de Horton Plains.

Dag 9   Met de trein naar Ella

Vanuit Nuwara Eliya nemen jullie, samen met de lokale bevolking, de trein naar Ella. De trein slingert zich door de groene heuvels met theeplantages, over spectaculaire bruggen en door slaperige dorpjes. Deze treinreis wordt vaak één van de mooiste ter wereld genoemd. Vanuit Ella kan je de prachtige omliggende natuur verkennen, en bijvoorbeeld ‘Little Adam’s Peak’ beklimmen, of in een halfuurtje naar de beroemde Nine Arch Bridge wandelen. Een tuktuk nemen kan ook natuurlijk!

Trein van Ella naar Nuwara Eliya, binnenland Sri Lanka
Olifant speelt in water in Yala nationaal park

Dag 10   Op safari in Yala Nationaal Park

Vanuit het hotel ga je ’s morgens vroeg naar het Nationaal Park Yala, waar je per 4×4 het enorme park intrekt op safari. De concentratie wildlife is hier zeer hoog. Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie van luipaarden dan hier, maar om ze te spotten moet je uiteraard wat geluk hebben. Wat je zeker tegenkomt, is kuddes olifanten! Verder vallen hier ook lipberen, krokodillen, waterbuffels, jakhalzen en neushoornvogels te spotten. Er zijn vele open vlaktes en meertjes die het safari gevoel compleet maken.

Dag 11-14   Time to relax, onder de wuivende palmen aan het strand

Yala ligt aan de zuidkust, dus de tropische stranden zijn niet veraf. Installeer je in het hotel voor enkele dagen relaxen aan Sri Lanka’s mooiste stranden. In de omgeving kan je de bekende ‘Stilt Fishermen’ aan het werk zien, de vissers op palen in de branding van de Indische oceaan. Reis je door Sri Lanka met kinderen, bezoek dan zeker het opvanghuis voor schildpadden. Ga zeker ook op walvissafari in Sri Lanka, de kans om hier deze gigantische zeezoogdieren te zien is behoorlijk groot, vaak vergezeld van enkele dolfijnen.
Op de laatste dag nemen jullie afscheid van jullie chauffeur, en nemen jullie de terugvlucht naar Brussel.

Strand Sri Lanka zuidkust

Beste reistijd Sri Lanka

Een rondreis Sri Lanka kan het ganse jaar door gemaakt worden, al pas je best je route aan aan de moesson. Sri Lanka kent twee moesson periodes, één aan de zuidwest kant van het eiland, en één aan de oostkant van het eiland. De hoge bergen van het binnenland zorgen ervoor dat de meeste regen de overkant van het eiland niet bereikt.
Reis je tijdens onze winter, tot eind april ongeveer, dan is de zuid- en westkant van het eiland droger en dus comfortabel te bereizen.
Maak je deze reis tussen eind april en oktober, dan voorzie je best een strandverblijf aan de oostkant, aan de mooie stranden rond Trincomalee bijvoorbeeld. Ook daar kan je walvisexcursies maken, met grote kans op het spotten van walvissen.

Praktisch

Om te vliegen naar Sri Lanka rekent u best op een 11-tal vlieguren, eventueel opgesplitst in twee stukken met een stopover onderweg.
Het tijdsverschil met Sri Lanka bedraagt tijdens onze wintertijd 4,5 uur. Tijdens onze zomertijd is dat slechts 3,5 uur. Als het bij ons in de winter zes uur ’s avonds is, is het in Sri Lanka reeds 22u30.

Het ganse jaar door schommelt de temperatuur in Sri Lanka rond een aangename dertig graden. Op de hoogvlaktes en de bergen in het binnenland is dat meestal een tiental graden minder. Het zeewater heeft het jaar rond gemiddeld een heerlijke 27°C.

Er zijn geen verplichte inentingen voor een reis naar Sri Lanka. Ook malaria komt in Sri Lanka niet meer voor. Raadpleeg best je huisarts, de TravelClinic of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest actuele informatie hieromtrent.

Voor Sri Lanka heb je een internationaal paspoort nodig, de zogenaamde reispas, en een visum. Dat visum Sri Lanka is eenvoudig online aan te vragen, en kost circa €30 per persoon. Uiteraard helpen wij je graag hierbij!