Gaucho's en gletsjers in 'El fin del mundo'

Van Buenos Aires tot Patagonië

Deze reis is een individuele uitwerking van de groepsreis die aangeboden wordt.

Op deze prachtige reis door Patagonië gaan we op zoek naar de unieke natuurpracht van zuidelijk Argentinië en Chili.

Starten doen we in bruisend Buenos Aires, met onder andere de legendarische wijken San Telmo, Recoleta en La Boca.

We vliegen richting ruige zuiden, naar Ushuaia. We trekken door het nationaal park ‘Tierra del Fuego’, en varen per catamaran over het Beagle Channel, tussen de laatste eilandjes voor de zuidpool, bevolkt door onder andere pinguins en zeeleeuwen.

Bij El Calafate bezoeken we de adembenemd mooie gletsjer Perito Moreno en het smeltwatermeer Lago Argentino. Daar steken we de grens over naar Chili, voor een bezoek aan het nationaal park Torres Del Paine, met z’n bekende pieken, meren en gletsjers.

Een onvergetelijke reis door een onwaarschijnlijk mooi land.

Programma van dag tot dag

Dag 1   Brussel – Buenos Aires

Vroeg vertrek vanuit Brussel naar Buenos Aires. Transfer naar het hotel en check-in, toast op ons verblijf in Argentinië met een lekker glas Malbec.

Dag 2   Buenos Aires

Buenos Aires is een cosmopolitische hoofdstad bestaande uit verschillende sfeervolle barrios, districten. We beginnen onze ontdekking van Buenos Aires met een wandeling van een halve dag met privégids. De gids is een echte Porteño, zoals de inwoners van Buenos Aires genoemd worden, en kent elke barrio als zijn broekzak. We gebruiken het openbaar vervoer om in de verschillende wijken te komen. We brengen een bezoek aan het typische San Telmo, Plaza de Mayo met het Casa Rosada en het Colon theater. In de wijk Recoleta vinden we het befaamde kerkhof met de beroemde graven, onder andere dat van Evita Perron. Na de lunch vrije tijd om op eigen houtje de stad verder te verkennen of om wat extra te rusten.

Dag 3   Buenos Aires

Vrije dag in Buenos Aires. Mogelijkheid tot bezoeken van de andere barrios volgens interesse. Een aanrader is zeker de kleurrijke wijk ‘La Boca’, met de gezellige Caminito. La Boca is tevens de thuishaven van de legendarische voetbalploeg CA Boca Junoirs, waar onder meer Diego Maradonna een superster werd. Je kunt er het stadion bezoeken, en je vindt er veel kleine restaurantjes en cafeetjes.
‘s Avonds gaan we op stap en genieten we van een typisch Argentijnse dinner & tango voorstelling.

Dag 4   Buenos Aires – Ushuaia

Vandaag gaat het richting diepe zuiden: we vliegen naar het einde van de wereld, naar Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. Ushuaia ligt in Vuurland, ‘Tierra del Fuego’, een ruige, verlaten, vaak koude plek naast het legendarische Beaglekanaal dat de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan verbindt.
Na check-in in ons hotel gaan we naar de de oude luchthaven van Ushuaia, de Aeroclub, voor een geweldig uitzicht over de hele stad, de baai, de haven en de bergen. Onderweg stoppen we voor de obligate foto bij het beroemde welkomstbord van de stad: ‘Ushuaia, El fin del mundo’.

Dag 5   Tierra del Fuego National Park & Beagle Channel cruise

In de voormiddag trekken we de ruige natuur van het Nationaal Park Tierra del Fuego in. We maken een tour door het park naar Ensenada Bay, met zicht op verschillende eilandjes voor de kust. Na elke bocht is er een ander spectaculair zicht. Aan de overkant van de kust vind je de met sneeuw bedekte toppen van de Chileense bergketen Sampaio. We maken een verfrissende wandeling naar de rivier de Lapataia.
Na de middag maken we een schitterende catamarantocht op het Beagle-kanaal, Darwin achterna. Op de kleine eilandjes en rotsen in het water, kunnen we kolonies pinguïns, zeeleeuwen en zeehonden spotten.

Dag 6   Ushuaia

Vrije dag in Ushuaia. Tijd om terug de natuur in te trekken, of je kan gewoon wat rondslenteren en de typische ‘einde van de wereld’-sfeer opsnuiven in centrum of aan de haven.

Dag 7   Ushuaia – El Calafate

Vlucht naar El Calafate vlak bij de Chileense grens, onze uitvalsbasis voor een bezoek aan het Nationaal Park Los Glaciares. In het westen van het park liggen de bergtoppen van de Andes, verborgen onder een dik pak sneeuw en ijs.
Als we het geluk hebben om op een zonnige dag in El Calafate te landen, hebben we een onvergetelijk uitzicht op de bergen, de gletsjers en meren. El Calafate is een leuk stadje in een voor de rest desolaat gebied, bestaande uit een gezellige hoofdstraat, waar de meeste restaurants en winkels zich bevinden, en enkele zijstraten.

Dag 8   Los Glaciares Nationaal Park

Schitterende dag vandaag in het Los Glaciares National Park met de bekende gletsjer Perito Moreno. De gletsjer vormt zich in de Patagonische ijskap, en slingert door de kolossale bergen naar beneden voordat hij het water van Lago Argentino bereikt. De 5 kilometer brede ijsmassa is omgeven door diepgroene bossen en helder bloeiende bloemen, een uniek en adembenemend mooi zicht. Tijdens deze dagtocht reizen we van El Calafate naar de oostelijke kant van het Magellan-schiereiland, bezaaid met prachtige uitzichtpunten over Perito Moreno. We volgen de wandelpaden tot vlak bij de gletsjer, vanwaar we een prachtig zicht hebben op de tot 60 meter hoge ijspieken aan het eind van de gletsjer. Doordat de ijsmassa jaarlijks 1 tot 2 meter verder schuift, breken regelmatig grote ijsbrokken af, die dan met een daverend geluid in het meer storten, en als ijsschotsen langzaam wegdrijven.

Dag 9   El calafate

Vandaag hebben we nog een volledige dag in El Calafate. Voor wie houdt van wandelen, is een mooie wandeling en picknick langs het Argentiniëmeer één van de opties.
Er kan ook een optionele excursie geboekt worden, waarbij je per catamaran langzaam de zijarmen van het Lago Argentino invaart, tussen diepblauwe drijvende ijsschotsen, tot aan de Upsala en Spegazzini gletsjer. Een uitzonderlijk mooie tocht, waarbij je rustig de omringende natuurpracht kunt bewonderen. Er kan ook geopteerd worden om na de Upsala gletsjer van boord te gaan bij de estancia Christine, en per 4×4 de bergen in te trekken voor fantastische zichten over de bergen, glesjers en meren.

Dag 10-12   El Calafate – Torres del Paine – El Calafate

De prachtige natuur van het Nationaal Park Torres Del Paine in Chili is het decor voor de komende dagen. Met een zeer comfortabele 4×4 truck steken we de Patagonische steppe over van noord naar zuid, via een oud stuk van de legendarische Ruta 40. Na de grensovergang van Cancha Carrera doorkruisen we het prachtige zuiden van Chili tot aan het Torres del Paine National Park.
Onderweg houden we halt bij prachtige bergmeren, watervallen en uitzichtspunten, en zien we guanaco’s en andere typische fauna en flora.
In het park zijn verschillende wandelroutes mogelijk, van een lichte wandeling in de buurt van de refugio, tot een ganse dag in de bergen. Wat je ook kiest, telkens heb je de beroemde typische pieken van het Painemassief in de achtergrond.
Na twee nachten in het park rijden we terug naar ons hotel in El Calafate.

Dag 13   El Calafate – Buenos Aires

Vandaag verlaten we de natuurpracht van Patagonië en vliegen we terug naar Buenos Aires. Vrije tijd in Buenos Aires, om nog enkele andere barrios te bezoeken bijvoorbeeld, of om nog wat te shoppen in de gezellige straten rond de obelisk midden op de Avenida 9 de Julio. ’s Avonds afscheidsdinner.

 

Dag 14-15  Buenos Aires – Brussel

Vandaag nemen we afscheid van Argentinië en vatten we de terugweg aan. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht vanuit Buenos Aires. Aankomst in Brussel de volgende dag in de late namiddag.

Praktisch

Beste reistijd: In het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgekeerd, beste reistijd voor Patagonië is dan ook tussen begin november en eind maart. Dan is in zuidelijk Argentinië de temperatuur het aangenaamst, en is er volop kans op zonneschijn.
Voor het noorden van Argentinië echter, is de beste reistijd net omgekeerd, vanaf eind maart tot eind oktober.

Reisdocumenten: Een internationaal paspoort met nog zes maanden geldigheid na terugkomst volstaat voor zowel Argentinië als Chili.

Fysiek: een normale fysieke conditie volstaat voor deze reis, gezien er vaak keuze is in activiteiten. We raden aan een goede reisbijstandsverzekering af te sluiten, medische kosten kunnen hoog oplopen. Journeys biedt verschillende verzekeringspakketten aan, in samenwerking met Allianz Global Assistance. Neem contact op voor meer info.